3 välkända datavirus

Att se upp för datavirus är relevant för alla, men kanske särskilt viktigt om du driver ett företag. Det spelar i princip ingen roll vilken typ av verksamhet det är du driver – datorn kommer innehålla mängder av viktiga data, dokument, siffror m.m. Vad som också är viktigt är att exponera ditt varumärke. Det kan du göra till exempel genom att beställa Ballonger med tryck, i form av ditt företags logo till exempel – eller varför inte en allmän varning om att se upp för datavirus?

Datavirus har det funnits mängder av, både sett till syften, hur de har spridits och skadorna de åsamkat. Från 80-talets harmlösa internskämt programmerare emellan till e-post bluffar som infekterat miljontals datorer världen över. Här listar vi de värsta datavirusen någonsin.

Storm Worm

Storm Worm är ett av de senaste årens mest oroväckande datorvirus och sprids mestadels via e-post. Vad som kan förvirra något är att de etablerade antivirusprogrammen har olika namn för Storm Worm. Till exempel så kallas de Peacomm i Symantec och Nuwar i McAfee. Storm Worm är en så kallad ”trojan”, det tar över din dator och gör så att den kan fjärrstyras från annat håll. Det är naturligtvis ett stort hot som gör att den som har kontrollen kan komma åt allt från bankuppgifter till lösenord hos den som drabbas. Storm Worm spriddes i första hand via e-post och var som störst runt år 2007. Det sprids fortfarande i massutskick men i nuläget ska du inte vara hotad om du håller ditt antivirusprogram uppdaterat.

Leap-A/OOmpa-A

De som använder Apple-datorer kunde under lång tid glädja sig åt att de inte var ett mål för virus-programmerare. Detta för att Apple behandlat sin hård- och mjukvara som ett slutet system, d.v.s. de har tillverkat både datorer och operativsystem (Mac OS). Det här lustigt namngivna viruset smittade Apple-datorer i form av vad som såg ut att vara en oskyldig jpeg-bild via iChat. Det orsakade inte särskilt stor skada, men det fungerade som ett uppvaknande för Apple när det visade att deras datorer inte var immuna.

Sasser och Netsky

I de allra flesta fall lyckas de som skapar datavirus komma undan. Det kanske inte är så konstigt med tanke på hur duktiga de är på datorer. I fallet med Sasser och Netsky lyckades man dock spåra det till en ung tysk med namnet Sven Jaschan. Han hade lyckats programmera två virus som på ett mycket sofistikerat sätt infekterade Microsoft-datorer och sedan spred sig själva. Vid en tidpunkt spekulerade säkerhetsexperter i om upp till 25 procent av alla virus på nätet var antingen Sasser eller Netsky. Vad som hände om din dator smittades? Ditt windows kollapsade under all trafik som genererades när viruset skulle sprida sig själv.

frenchtribune