Utvecklingen av datavirus

Det var år 1986 som det första dataviruset skapades och det kallades för ”Brain”. På den tiden var internet fortfarande ett projekt som ytterst få hade tillgång till. Det innebar att de första datavirusen endast kunde spridas fysiskt, via disketter.

De första virusen hade inga syften. De skapades av programmerare som en utmaning eller bara för skojs skull, för att kunna skryta för andra programmerare.

När virus blev allvar

Det var år 1991 som det första riktigt destruktiva dataviruset upptäcktes. Det kallades för Michelangelo i och med att det attackerade sina värddatorer den 6 mars, födelsedagen för renässans-konstnären som gett viruset dess namn. De som hade oturen att ha infekterats med Michelangelo fick se sina hårddiskar utraderade på datumet.

Men de flesta av de första datavirusen var små skämt. På dagen då viruset aktiverades kunde till exempel en liten animation eller skämtsam skylt som gjorde datorns ägare varse om viruset dyka upp på skärmen.

Virus i e-post

Det var i slutet av 90-talet som virus tog ett stort evolutionärt kliv framåt. Med Happy99 introducerades det första dataviruset som kunde spridas via e-post. Happy99 hade formen av ett bifogat dokument som såg ut att vara skickat från någon av kontakterna du hade i din lista. Du öppnade dokumentet och din dator blev på det sättet smittad.

Det första viruset som var avsett för att tjäna pengar kallades för Fizzer. Det nästlade sig in på människors datorer och skickade ut spam från deras e-postkonton.

I dagsläget är en av de vanligaste formerna av datavirus de som tagit formen av antivirus-program. En uträkning gör gällande att det på internet finns lite drygt 11 000 domäner som försöker sprida falska antivirusprogram.

Viktigt att skydda din data

En bra säkerhetsåtgärd för att kunna känna sig trygg i förhållande till virus och annat som finns på nätet är att skaffa någon typ av backup-tjänst. Det finns till exempel datatjänster som automatiskt laddar upp en kopia av din hårddisk så ofta som en eller flera gånger om dagen. Om du är egenföretagare kan du med fördel ta ett företagslån för att täcka startkostnaderna för en sådan tjänst.

Till skillnad från när de första datavirusen skapades lever vi nu i en värld där majoriteten av alla människor är uppkopplade mot nätet åtminstone ibland. Men det är inte bara vanliga människor som är uppkopplade. Också myndigheter går att komma åt på nätet. Det innebär att ett virus idag har så mycket större potential att orsaka skada än vad de en gång hade. Det kanske mest uppmärksammade exemplet på ett virus som lyckades orsaka stor skada i ett land var Stuxnet år 2010. Stuxnet infiltrerade Irans Uran-anrikningsprogram och förstörde utrustning för flera miljoner.

Ett enkelt säkerhetstips är att var försiktig när du surfar runt på nätet. Ladda inte ned program från hemsidor du inte känner till.

frenchtribune