De mest ökända malwareprogrammen

Stuxnet

image-2Stuxnet är ett av de mest välkända datorvirusen i hela världen och skapades inte av någon hackare, det skapades nämligen av USA’s regering för att förhindra att kärnvapen skulle byggas i Iran. Stuxnet spreds till kärnvapenanläggningen via en USB-sticka och var så kraftfullt att anläggningens centrifuger förstörde sig själva, vilket gjorde att Irans kärnvapenutveckling saktades ned. Det är okänt hur stor kostnaden för den skada som Stuxnet orsakade var.

ILOVEYOU

Trots att namnet antyder att det är en trevlig sak så var detta malwareprogram ingenting man ville mysa med. ILOVEYOU spreds år 2000 och kan verka väldigt tamt i jämförelse med de malwareprogram som finns idag, men faktum är att år 2000 så var det ett av de mest destruktiva malwareprogrammen som fanns.

År 2000 så hade inte människor samma kunskap om malware som de har idag, så malware på den tiden behövde inte vara lika subtila. ILOVEYOU spreds genom e-post i meddelanden med titeln “I love you”, när man sedan öppnade e-postmeddelandet så fanns ett textdokument med namnet “Love-letter-for-you”. Eftersom folk var nyfikna så var det väldigt många som öppnade textdokumentet som laddade ned en mask på datorn. Masken skrev över systemfiler och personliga filer och spreds som en löpeld. Trots att ILOVEYOU nämndes i media så fortsatte folk att öppna e-postmeddelandet när de fick det. Detta malwareprogram var så effektivt att det fick ett värdsrekord i Guinness rekordbok för det mest virala datorviruset någonsin.

Några andra av de mest ökända malwareprogrammen är

  • Zeus
  • Sasser
  • Melissa
  • CodeRed
  • CryptoLocker
  • MyDoom

Trots att dessa är de mest kända malwareprogrammen så är risken att du blir infekterad av något av programmen som nämnts här väldigt liten. När ett malwareprogram blir välkänt så finns det oftast redan ett sätt att motverka det på, så de flesta av dessa program finns inte längre.

frenchtribune