Hur du undviker malware

hur-du-undviker-ransomwareAtt fullständigt undvika malware är i stort sett omöjligt om man inte undviker internet helt och hållet. Men det finns metoder som du kan använda dig av för att göra ditt allra bästa för att undvika malware. Det första och enklaste steget är att välja ut ett bra antivirusprogram att använda sig av. Dessa finns gratis att ladda ned på internet, men för det bästa möjliga skyddet så behöver man oftast betala en årlig avgift. Med ett antivirusprogram så är du skyddad från de mest grundläggande malwareprogrammen vilket ofta är allt man behöver tillsammans med sunt förnuft.

Nedladdning

För att undvika malware så kan det vara en bra idé att undvika att ladda ned filer från hemsidor som man inte litar fullständigt på. Detta låter kanske självklart, men det finns ett enormt antal hemsidor som laddar upp filer som har malware dolt inom sig eller som helt enkelt laddar upp malware som installeras direkt när du klickar på nedladdningslänken. Som tur är så förhindrar ett bra antivirusprogram oftast detta från att hända, men det är ingen ursäkt för att utmana ödet.

Länkar

Klicka inte på länkar som ser suspekta ut. Det spelar ingen roll om du får länken skickad till dig på Skype eller i ett e-postmeddelande. Om du får en länk från en främling, eller från någon som du inte har pratat med på länge, utan någon extra kommentar så kan det vara bra att hålla sig borta från den. Detsamma gäller e-post med nedladdningslänkar och liknande saker, undvik dem helt och hållet eller fråga avsändaren vad det är i förväg.

Gratis WiFi

Många offentliga platser erbjuder idag gratis WiFi som inte kräver något lösenord. Och medans detta är bra för vanliga människor, så är det också bra för hackare som är ute efter enkla mål. En hackare kan placera sig mellan dig och nätverket och ta del av all information som du skickar till nätverket. Som tur är så finns det metoder man kan använda sig av för att förhindra detta.

  • Använd VPN
  • Använd SSL-enkryption på hemsidor som erbjuder det
  • Stäng av fildelning för enheter i samma nätverk
frenchtribune