Olika typer av Malware

malwareMalware är en förkortning av det engelska ‘Malicious Software’ och är en mjukvara, alltså ett program som är designat för att få tillgång till din dator eller för att skada din dator utan ägarens kännedom. Olika typer av Malware är virus, keyloggers som sparar allt du skriver på ditt tangentbord, och spyware som låter skaparen kopiera information från datorns hårddisk utan ägarens kännedom. Det finns dock många fler typer än dessa vanligaste.

Keylogger

En keylogger är ett program som oftast döljs som en länk i ett email eller i en fil som man laddar ned. När du väl har laddat ned en keylogger på din dator så märker du oftast inte ens att du har det då det är ett program som inte tar upp några större resurser, din dator blir alltså inte långsammare eller visar upp några andra tecken på att någonting skulle vara fel.

Keyloggers spelar in varje gång du trycker ned en tangent på ditt tangentbord och sparar denna information åt skaparen av programmet. Detta är en metod som används för att få tillgång till dina användarnamn och lösenord på olika hemsidor.

Spyware

Spyware installeras på datorn utan ägarens kännedom på liknande sätt som keyloggers. De fungerar på liknande sätt och en keylogger är en sorts spyware, men utöver det så kan spyware samla information om vad datorns ägare gör på internet, sparade lösenord och annan värdefull data. Spyware kan även negativt påverka datorns prestanda genom att installera ytterligare mjukvara på datorn som använder upp resurser, omdirigerar alla sökningar i webbläsaren, sänka internethastigheten eller till och med förhindra datorn från att få tillgång till några nätverk alls.

Virus

Ett traditionellt datorvirus är ett program som förökar sig när det körs, den kopierar sin egen kod och sprider sig. Vissa saker som ofta sägs vara datorvirus i folkmun så som Trojanska hästar (trojans) och maskar (worm). Dessa är dock inte virus utan är helt enkelt andra sorters Malware. Det är faktist relativt ovanligt att bli infekterad av ett riktigt datorvirus, trots detta så är datorvirus skyldigt till skador på datorer för flera hundra miljarder kronor varje år.

frenchtribune