Säkerhetskopiera dina filer

important-files-never-leave-you-with-onsite-data-backupEtt bra sätt att skydda dig till stor del ifall du skulle få malware installerat på din dator är att regelbundet säkerhetskopiera dina filer. Hur du bäst går tillväga för att göra detta beror lite på hur stort minne som krävs för alla dina filer och hur snabb internethastighet du har.

Om du tillexempel har en liten mängd filer som du bryr dig om så som bilder och textdokument, så räcker det förmodligen med en USB-sticka med 32gb minne för att få plats med allt. Om du däremot har många stora program, eller kanske sysslar med att redigera musik eller video som tar upp väldigt mycket plats, då kan det vara en bra idé att investera i en extern hårddisk med mycket plats för dina filer.

Det allra smidigaste är dock att använda sig av cloud-tjänster för att säkerhetskopiera sina filer. Då laddar du helt enkelt upp dina filer och förvarar de på internet. Om du sedan blir av med din dator så kan du enkelt ladda ned dina filer igen när du har reparerat din dator eller köpt en ny.

Det är dock viktigt att du inte lägger in en infekterad fil bland dina säkerhetskopierade filer, då detta helt och hållet gör hela processen onödig. Det kan därför vara en bra idé att till exempel göra en full system skanning med sitt antivirusprogram en gång i månaden och därefter säkerhetskopiera de filer man vill ha. Om du gör detta så är risken att du råkar föra över infekterade filer väldigt liten.

Det kan även vara bra att skapa återställningspunkter för sin dator regelbundet ifall att man måste göra en systemåterställning vid malwareinfektion. Det kan därför vara en bra idé att göra allt detta en viss dag i månaden regelbundet för att se till att undvika så många problem som möjligt.

frenchtribune