Vad är antivirus

what-is-the-best-antivirus-program_3Antivirus är ett program som är skapat för att förhindra att din dator blir infekterad av virus och annan Malware. Trots att dessa antivirusprogram kan skydda dig från miljontals olika malwareprogram så är det inte alls troligt att de kan skydda dig från de hot som skapas idag.

Det hela kan bäst beskrivas som ett tjuv och polis förhållande. Skaparna av malware försöker att hitta nya sätt att skapa de bästa malwareprogrammen, medans skaparna av antivirusprogrammen försöker att stoppa de senaste malwareprogrammen. Men det går inte att stoppa någonting som inte finns än. Antivirusprogram ligger därför ständigt ett steg bakom skaparna av malwareprogram, så det tar därför oftast ett litet tag innan ditt antivirusprogram kan motverka malware. Det tar dock vanligtvis en längre tid för malware att sprida sig, så vid det laget när de har börjat sprida sig en hel del så finns det oftast skydd mot det.

Real-time protection

Antivirus använder sig oftast av två huvudsakliga metoder för att hitta malware på din dator, det ena är skanning och det andra är real-time protection. Denna metod söker igenom alla mappar du öppnar, alla .exe program du kör och alla filer du laddar ned. Ditt antivirus program jämför alla filer du interagerar med mot malware som finns i databasen för att se om filens betende liknar ett malwareprogram. Det finns antivirusprogram som inte använder sig av denna metod, men de rekommenderas inte då detta skapar möjligheter för malware att ta sig förbi ditt antiviruprogram.

Skanning

Skanning innebär att din dator söker igenom alla filer på din dator för att se till att du inte har någon malware installerad. Eftersom ditt antivirusprogram ständigt söker igenom filer du interagerar med så behövs det sällan göras någon skanning på din dator. Det rekommenderas dock att göra en skanning när du först installerar ditt antivirusprogram för att se till att du inte har någon malware installerad sedan tidigare. De flesta antivirusprogrammen planerar en skanning per vecka för att se till att du är helt skyddad. Om du tycker att detta är för ofta så räcker det ofta att göra en skanning i månaden.

frenchtribune